De vergoeding van medische hulpmiddelen

Wanneer je borstkanker achter de rug hebt, kan het zijn dat je medische hulpmiddelen nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een borst mist of om andere medische klachten. Voorbeelden van medische hulpmiddelen zijn borstprotheses, een pruik, armkousen en compressiehulpmiddelen (zoals een hemd). Maar niet alles wordt vergoed. Als je van tevoren goed uit zoekt wat wel en wat niet vergoed wordt, kom je niet voor verrassingen te staan.

Medische hulpmiddelen

Het ziekenhuis kent meestal goede adressen voor de medische hulpmiddelen. Het is handig om bij je zorgverzekeraar te controleren welke hulpmiddelen hoe vaak vergoed worden en of hier een maximaal bedrag aan gekoppeld is. Je moet er rekening mee houden dat je altijd eerst je eigen risico moet betalen.

Zorgverzekering

90% van de mensen in Nederland heeft een zorgverzekering die bij de vier grote moedermaatschappijen zijn ondergebracht: VGZ, CZ, Avero/Achmea en Menzis. Het is belangrijk om altijd bij je zorgverzekeraar te informeren naar wat de mogelijkheden zijn voor jou. Vanuit de basisverzekering zijn er bepaalde hulpmiddelen die niet vergoed worden: zwemprothesen, borstprotheses op maat, prothese beha’s, prothese zwemkleding, hoeden, petjes, sjaaltjes en mutsjes. Bij een aantal aanvullende zorgverzekeringen is een (gedeeltelijke) vergoeding voor de hiervoor genoemde hulpmiddelen wel mogelijk. Bekijk ook onze pagina over de zorgverzekeraars.

Basisverzekering

Borstprotheses worden door de zorgverzekeraar uit de basisverzekering vergoed indien het een medische noodzaak heeft, bijvoorbeeld als je borst is geamputeerd omdat je borstkanker hebt gehad. De leverancier van de borstprothese moet wel een contract hebben afgesloten met je zorgverzekeraar, want als dit niet zo is krijg je maar een deel van de kosten vergoed. De vergoeding uit de basisverzekering telt mee voor het eigen risico. Als er geen sprake is van een medische noodzaak, dan wordt de borstprothese niet vanuit de basisverzekering vergoed.

 

 

Een erkende zorgverlener is gecertificeerd door SEMH

SEMH gecertificeerd en erkend leverancier Eve BorstprothesesAls je kiest voor een gespecialiseerde en erkende zorgverlener om een medisch hulpmiddel aan te laten meten, kan je de maximale vergoeding bij de zorgverzekering declareren.Een gespecialiseerde en erkende zorgverlener is gecertificeerd door de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH) of de ANKO Haarwerk Specialist (als het om pruiken gaat). Een bijkomend voordeel is dat zorgverleners die bij één van deze twee organisaties zijn aangesloten, veel van hun vak afweten en je goed kunnen helpen. SEMH gecertificeerd en erkend leverancier Eve Borstprotheses.

Bronnen en links

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.