Veelgestelde vragen

Hieronder vindt je de antwoorden op vaak gestelde vragen.

De EVE is een maatwerkprothese gemaakt met behulp van 3D scannen en printen.

​De EVE is daarom een nauwkeurig gespiegelde kopie van je eigen borst en sluit aan de binnenzijde naadloos aansluit op het litteken.

De borstprothese wordt gemaakt van silicone materiaal en is gevuld met lucht en zachte vulling voor een natuurlijk, licht gevoel. De prothese neemt de lichaamswarmte aan.

De EVE borstprothese is een prothese voor het dagelijks leven inclusief al je sportactiviteiten zoals zwemmen, wandelen en fietsen.

De EVE sluit direct op je huid aan en neemt snel de lichaamswarmte over.

De EVE is soepel en beweegt mee, maar is meer statisch dan de natuurlijke borst.  Dit betekent ook dat de prothese niet van vorm verandert zonder BH zoals de natuurlijke borst wel doet.
De prothese zit niet vast aan het lichaam, maar omdat je de EVE direct op de huid draagt voelt het veel natuurlijker dan een prothese in een zakje. Een goede BH is altijd nodig om de prothese te ondersteunen. Eventueel is het mogelijk om de prothese met huidlijm of zelfklevende pads te bevestigen, dit hoeft echter niet! 

EVE Borstprotheses maakt inderdaad ook deelprotheses. Je EVE wordt aangepast op je littekengebied en aanwezig borstweefsel. Daarmee kan na een borstsparende operatie weer een goede symmetrie worden verkregen. Ook deze deelprotheses kunnen geleverd worden met of zonder tepel.

Bekijk de voorbeelden

Jazeker, EVE maakt dubbele protheses.  

Er worden 2 scans van je bovenlichaam gemaakt. Een scan met BH, en een scan zonder BH. De scan met BH wordt gebruikt om de voorkant van de prothese te maken. De scan zonder BH wordt gebruikt zodat de achterkant van de prothese een goede aansluiting geeft.

Bij een dubbelzijdige amputatie kunnen we eventueel voor de operatie scannen, of achteraf samen bepalen wat de mooiste vorm is.

De scans worden gemaakt met een 3D scan-apparaat dat werkt op met infrarood licht. Dit is niet schadelijk voor je lichaam. De scanner wordt op een afstand van ongeveer 30 centimeter rondom je bovenlichaam bewogen. Het gezicht is niet in beeld.

De BH die gedragen wordt tijdens het scannen is belangrijk, omdat een gespiegelde kopie gemaakt wordt van de borst zoals deze in de BH zit. Tijdens het maken van de 3D scans moet dus een goed zittende BH gedragen worden die de natuurlijke borst mooi omvat. Een BH met een soft cup (een cup van dunne stof) werkt meestal goed.  Ben je gewend sport BH’s te dragen of een correctiehemdje dan neem je die mee voor de scan. Neem gerust meerdere BH’s mee, dan bekijken we welke het beste werkt voor het scannen.

Draag tijdens het scannen geen zwarte BH of glimmend witte BH of hemdje. De camera werkt met infrarood en zwart absorbeert het infrarood. Witte glimstof kan te veel reflectie geven. Draag liever ook geen BH met voorsluiting, geen push-up BH en geen padded BH.

Wat je wel mag dragen:

 • Draag een goed zittende BH
 • Draag een BH met een dunne stof zonder vulling (soft cup)

 

Wat je liever niet draagt:

 • Zwarte of witte glimmende BH
 • BH die een voorsluiting heeft
 • Push-up BH
 • BH met extra vulling (padded)
 • Compressie BH

Na het scannen worden de 3D bestanden verstuurd naar de productielocatie in Haarlem. Hier worden met behulp van de bestanden mallen gemaakt. In deze mallen worden de siliconen gegoten en daarna wordt de prothese samengevoegd en gevuld.

Bij aflevering wordt een instructie geleverd voor hoe de prothese het beste onderhouden kan worden. Mocht het nog nodig zijn, dan kunnen nog kleine aanpassingen in de prothese gemaakt worden door het toevoegen of verminderen van de hoeveelheid lucht aan de binnenzijde.

De kosten van een op maat gemaakte EVE (deel-)borstprothese bedraagt € 575,-. Het eerste consult en de scan is daarbij inbegrepen. Op elke borstprothese kan een tepelkleuring worden aangebracht. De kosten hiervoor bedragen € 75,-.
Een EVE borstprothese wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar als een confectieprothese niet voldoet. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een grote cupmaat omdat een confectieprothese dan veel te zwaar wordt. Ook als er door littekenweefsel moeilijk aansluiting te maken is met een confectieprothese wordt deze vergoed. In andere gevallen mag vaak zelf bijbetaald worden.
Op de borstprothese zit 2 jaar garantie op de prothese bij doelmatig gebruik volgens de onderhoudstips. Mocht er dus onverhoopt toch iets misgaan met de EVE, dan zorgen wij voor reparatie of vervanging gedurende 2 jaar. Het scheuren van siliconen onderdelen, lekkage van lucht en het loslaten van gelijmde onderdelen vallen onder de garantie.

De prothese is leverbaar in 14 verschillende kleuren zodat deze past bij je eigen huidskleur.
Tijdens het scannen kun je de kleurmonsters bij je huid houden om te zien welke het beste past.

Bekijk de kleuren

Je kunt zelf beslissen of je een tepel op de prothese wilt en tepelkleur en omvang van de tepel bepalen. Daarnaast kan je de tepel glad houden of een hoogte verschil aanbrengen van 1 tot 9 mm.

Ook kan je zelf bepalen tot hoever de prothese moet doorlopen om goed aan te sluiten bij je lichaam. Indien het littekenweefsel doorloopt boven de BH dan is het mooier om de prothese ook boven de BH te laten doorlopen. Onder de oksel laten we de prothese liever niet te ver doorlopen, omdat dit anders gaat schuren tegen de arm.

Bij de levering van jouw EVE wordt een instructiekaart meegeleverd zodat je kunt nalezen wat je moet doen om de EVE in de beste conditie te houden. Het advies van zachte zeep (PH-neutraal dan wel anti-bacterieel) is voornamelijk om allergische reactie te voorkomen. Door eventueel achtergebleven zeepresten na het wassen van je EVE. Gebruik talkpoeder om de EVE weer glad en stroef te maken. Je kunt de talkpoeder gelijkmatig aanbrengen met een poederkwast of een make-up sponsje.

Instructiekaart EVE Borstprotheses

Het materiaal waar de EVE van is gemaakt is siliconen. Gelukkig komt siliconen allergie niet vaak voor. Twijfel je of je een allergie hebt, dan kun je een proefstukje bij ons aanvragen. Dit moet je dan een aantal dagen op de huid te dragen.  Eventueel kun je ook via de huisarts een allergie test aanvragen.
Het is zeer goed mogelijk om met de EVE Borstprothese te zwemmen en naar de sauna te gaan. Onze borstprotheses kunnen tot 200 graden en zijn waterdicht. Omdat de prothese met lucht gevuld is, moet deze in het water wel goed tegen het lichaam gehouden worden, met een bovenstukje of badpak.

Ja dat kan, de prothese sluit immers direct aan op je huid.  In principe kan je iedere BH dragen die goed bij jouw lijf en jouw natuurlijke borst past. Wel is het verstandig om met een paar zaken rekening te houden bij je BH keuze. Een deskundige speciaalzaak kan je daar vaak bij helpen.

Kies een goed zittende BH is een BH waar je borsten goed ondersteund worden, maar niet te strak is. Wanneer de BH te strak zit wordt de prothese als het ware uit de BH geduwd.
Het tegenovergestelde is aan de orde wanneer je BH te los zit. Dan heeft je hulpmiddel onvoldoende ondersteuning om in aanraking te blijven met je huid en gaat schuiven in de cup.

 • Een full cup BH is een BH die je borst volledig omvat. Deze BH is vaak geschikt, omdat deze hoger aansluit.
 • De prothese sluit direct aan op je huid en is redelijk lichtgewicht, bij kleinere maten is ondersteuning door een corrigerend hemd meestal ook voldoende.
 • Een beugel BH, een sport BH of een padded BH is gewoon mogelijk.
 • Een pushup BH raden we niet aan.

Nee, de EVE is geen plakprothese. Omdat siliconen van nature een beetje plakkerig zijn schuift de prothese niet snel.

Sommige vrouwen vinden het prettig om hechtmiddel of huidlijm te gebruiken. Maar de EVE is niet bedoeld om zonder ondersteuning van een BH te dragen.

De maat van de borstprothese bepaal je niet zelf. De maat van de borstprothese wordt namelijk via een 3D-scanner opgemeten van de hand van je natuurlijke borst.Bij een dubbele prothese worden je lichaamsmaten opgemeten, jouw wensen geïnventariseerd en vertalen we dit naar de juiste maatvoering.

Als je last hebt van oedeemvorming in het borstgebied kan een EVE ondersteunen bij de behandeling.Door de directe aansluiting op het littekenweefsel en de vorm van de prothese, geeft de EVE een gelijkmatige compressie. Dit helpt bij het voorkomen van oedeemvorming en ondersteunt de versnelde afvoering van het lymfeoedeem.

EVE Borstprothese wordt over het algemeen als minder warm ervaren dan de standaardprotheses. Het kan zijn dat je huid moet wennen aan het directe contact met de siliconen en daarom in het begin meet zweet. Dit zou na 3 weken minder moeten worden.
De definitieve borstprothese kan gemiddeld tussen de 6 en 12 weken worden aangemeten. Dit is afhankelijk van de wondgenezing, littekenvorming en de nabehandeling. Vertrouw ook op je eigen oordeel en bespreek dit met je verpleegkundige.

Mijn vraag staat er niet tussen

De bovenstaande vragen geven uiteraard niet op alle vragen een antwoord. Als je een vraag of opmerking hebt, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kunt je vraag telefonisch stellen of via het contactformulier op de contactpagina

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.