Banner Eve Borstprotheses_lifestyle

ERVARingen MET EVE BORSTPROTHESES

Mooi, natuurlijk uiterlijk

Ervaringen van vrouwen die de EVE Borstprothese gebruiken zijn voor ons heel belangrijk.

Ervaringen van Sonja met borstkanker en de Borstprotheses van Eve

DE Ervaringen van Sonja

Ik was 37 toen ik hoorde dat ik borstkanker had. Meteen was duidelijk dat het om een agressieve, snelgroeiende vorm ging, een relatief grote tumor en dat er ook enkele lymfeklieren aangetast waren. Er werd gestart met chemotherapie, zodat ik misschien borstbesparend geopereerd kon worden.

Aan het einde van de chemoperiode bleek dat de tumor helaas niet reageerde en zelfs weer groeide. Ik werd toen zo snel mogelijk geopereerd: toch een borstamputatie met volledig okselkliertoilet. Na de bestraling volgde opnieuw chemotherapie uit voorzorg, om de slechte prognose te verbeteren.

Twijfel over reconstructie: 

Een directe reconstructie was geen optie in mijn ziekenhuis: er werd aangeraden dit op zijn vroegst een jaar na de laatste bestraling te doen. Ook had het voor mij geen prioriteit: mijn gezondheid stond die eerste periode op de voorgrond. Ik bleef lang kortademig en hield ook zenuwpijn en concentratieproblemen over aan de behandeling. Ondertussen had ik wel een oriënterend gesprek met de plastisch chirurg. Een DIEP-lap uit de buik bleek geen optie vanwege mijn figuur en een eerdere keizersnede.

De minst ingrijpende manier zou een LD-lap zijn, maar ook daar zouden twee operaties in een half jaar voor nodig zijn. Tegelijkertijd had ik regelmatig last van oedeem onder de oksel en bij het litteken, en van pijnlijke ribben als gevolg van de bestraling. Ik had eigenlijk zelf niet zo’n probleem met het ontbreken van de borst. Ik kon mij aardig redden met een breiboezem en paste mijn kledingkeuze aan op mijn “nieuwe” lijf. Uiteindelijk hakte ik de knoop door om mijzelf niet te laten opereren, met name ook uit angst voor complicaties als gevolg van een niet-noodzakelijke ingreep.

Ervaring met Eve Borstprotheses 

Via via kwam ik in contact met Eve Borstprotheses, en werd ik erg nieuwsgierig. Na het maken van de foto in Haarlem was de prothese binnen twee weken al gereed. En hoewel ik absoluut “oké” was voor die tijd, ging er met deze prothese een wereld voor mij open. Veel kleding waarvan ik dacht dat ik het nooit meer zou dragen, was ineens weer mogelijk.

Ook qua lingerie kon ik nu weer verder kijken dan de geijkte prothese-merken. Bovendien blijft de prothese vanwege het maatwerk in ieder kledingstuk op zijn plek. Door mijn oedeem blijft de prothese niet te allen tijde naadloos zitten: ‘s avonds heb ik meer vocht op die plek dan ‘s ochtends vroeg. Tegelijkertijd zorgt de goede pasvorm en de zachte druk ervoor dat ik juist minder last heb van oedeem op de plek van het litteken: een hele welkome “bijwerking”. Soms slaap ik met de prothese, soms doe ik ‘m af.

In elk geval hoef ik er overdag niet over na te denken en geen rekening mee te houden. Voor mij is dit tot nu toe een hele fijne oplossing en een stapje dichter bij een “gewoon” leven, waarin de borstkanker gelukkig weer op de achtergrond is geraakt.

Eve-Borstprotheses_ervaringen-over-borstprotheses-van-Ingrid

DE Ervaringen van InGRID

Ik kreeg de diagnose borstkanker toen ik pas 32 was. Ik zat op dat moment al in een moeilijke periode. Mijn vader was enkele maanden daarvoor overleden aan de gevolgen van maagkanker.

De tijd rondom mijn diagnose verliep verre van vlekkeloos: in eerste instantie kreeg ik te horen dat de prognose slecht was en dat ik in elk geval nog vijf jaar te leven had.Ik ben toen zelf naar het AvL gegaan en daar bleek dat de borstkanker gelukkig wel degelijk behandelbaar was. Ik ben daar geopereerd, bestraald en met chemotherapie behandeld. Ook volgde er hormoontherapie..

Reconstructie: 

Na de eerste roerige periode, ervoer ik het ontbreken van mijn borst zeker als een gemis en heb daarom na de behandeling in het AvL een DIEP-flap laten uitvoeren: een borstreconstructie met behulp van weefsel uit de buik. Dat was een vrij ingrijpende operatie, maar had voor mij de voorkeur boven een LD-flap, met behulp van een rugspier, waarbij dan toch weer een siliconen prothese nodig zou zijn. Ik was op zich tevreden was met het resultaat, maar de borsten waren qua omvang niet gelijk.  Vervolgens heb ik nog een correctie laten uitvoeren met behulp van lipofilling.

Het verschil met mijn eigen borst is echter altijd heel groot gebleven, dus gewone lingerie was alsnog niet voor mij weggelegd. Ik gebruikte vaak de sokjes van mijn dochtertje om een beetje evenwicht te creëren: een verre van ideale oplossing. Ook heb ik weleens een standaarddeelprothese aangepast, maar deze sloot niet goed aan. Daarom overwoog ik recentelijk een verkleining en lift van mijn eigen borst, om een meer symmetrisch beeld te krijgen. Tegelijkertijd sloeg de twijfel toe. Na alles wat ik heb meegemaakt, voelde het als een stap te ver om nu ook nog aan de “goede” kant te gaan opereren. Je verminkt op een bepaalde manier toch weer een gezond lichaam. Gelukkig had mijn chirurg alle begrip voor mijn twijfels. Zij wees mij op de mogelijkheid van een BK-prothese: een nieuw product in ontwikkeling..

Ervaring met Eve Borstprotheses: 

“Ik werd hartelijk ontvangen in Haarlem en het maken van de foto van de prothese ging eigenlijk pijlsnel. Na enkele weken kon ik de prothese aanpassen. Het zat direct als gegoten en zeer comfortabel. 

Ik draag de prothese nu al geruime tijd en die eerste indruk is gebleven. Ik ben veel vrijer in mijn kledingkeuze en heb zelfs met de prothese gezwommen. Omdat de prothese perfect aansluit op de vorm van mijn lichaam, blijft deze perfect zitten. Ik kan zelfs een shirt of topje zonder bh aan, als ik dat echt wil. Psychisch heeft deze praktische oplossing ook veel invloed. Ik draag wat ik leuk vind, wat voor patroontje er ook in de stof zit. Ik ben niet meer onzeker of een en ander wel goed zit. 

In principe draag ik de prothese altijd. Ik zou er in theorie ook mee kunnen slapen. Maar vanwege de hormoontherapie die ik nog steeds gebruik, heb ik nog weleens last van opvliegers. Dus kies ik ervoor om de prothese ‘s nachts af te doen. Het onderhoud is eenvoudig: ik spoel de prothese iedere ochtend af en maak deze dan droog met een zachte microvezeldoek. 

Inmiddels heb ik de prothese al enkele maanden gedragen, in allerlei situaties. Ik ben nog wel benieuwd hoe het is om de prothese ook in de zomer te dragen. Maar tot nu toe is het voor mij een ideale oplossing, waardoor ik niet meer de behoefte voel om mij verder te laten opereren. 

EVE borstprothese op maat van Anna, kleding foto

DE Ervaringen van ANNE

Ik was 49 toen ik onder de douche een knobbel in mijn borst ontdekte. Ik wist eigenlijk direct dat het niet goed zat. In het ziekenhuis werd mijn vermoeden bevestigd: ik bleek een agressieve, hormoongevoelige tumor te hebben die zich ook al verspreid had naar enkele lymfeklieren.

Er volgde een intensieve behandelperiode, die begon met 6 chemokuren. Het was nog maar de vraag of ik mijn borst kon behouden. Gelukkig reageerden de tumor en de uitzaaiingen in de lymfeklieren ontzettend goed op de chemo. Daardoor werd een borstbesparende operatie mogelijk, wel was het nodig om ook een volledige verwijdering van de okselklieren te laten doen.

Reconstructie: 

Vervolgens ben ik nog langdurig bestraald en heb ik daarna jaren hormoontherapie gebruikt om terugkeer te voorkomen; eerst Tamoxifen en daarna Arimidex. Iedere keer zijn de controles toch weer spannend, ook al ligt mijn diagnose gelukkig alweer 10 jaar achter mij.

Door de borstbesparende operatie ontstond er wel een groot verschil tussen mijn beide borsten. Ook verhardde de geopereerde borst door de bestraling. De eerste jaren was ik echter vooral gericht op herstel en vond ik het echt minder belangrijk hoe het eruit zag. Ik hield lymfoedeem over aan mijn rechterarm, moest herstellen en was verder allang blij dat de kanker weg bleef.

Heel wat jaren later begon ik mij toch te storen aan de ongelijkheid van beide borsten. Ik overwoog serieus om mijn niet-aangedane borst te laten verkleinen, maar zag hier uiteindelijk toch vanaf. Zonder de borstkanker had ik dit zeker nooit laten doen, waarom nu dan wel? De mammacareverpleegkundige maakte mij uiteindelijk attent op een andere oplossing: een deelprothese. Hiervoor zijn uiteraard standaardoplossingen op de markt, maar zij verwees mij naar BK protheses voor een oplossing op maat.

Ervaring met Eve Borstprotheses:

De Eve prothese beviel eigenlijk van het begin af aan heel goed. Hoewel je de prothese direct op de huid draagt, voelt het zeker niet naar. De prothese blijft goed zitten, zonder op een onprettige manier te plakken. Je voelt ‘m niet zitten en denkt er verder ook niet over na.

Meteen waren er meer mogelijkheden op het gebied van kleding en het belangrijkste: het ziet er nu direct ook heel goed uit. De mensen in mijn directe omgeving kennen uiteraard mijn verhaal. Maar als je het niet weet, zie je er ook niets van. Omdat ik door het lymfoedeem ook al een armkous draag, is het fijn dat ik mij over dit onderdeel van mijn outfit nu heel comfortabel en zelfverzekerd voel. Ik trek rustig weer een top met spaghettibandjes aan.

Heb je nog vragen?

Misschien heb je nog vragen als je begint je prothese te dragen. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Heb je behoefte aan extra gesprekken of begeleiding? Dat kan. Aan onze praktijk is een psycholoog verbonden. Als je dat wilt, kun je een afspraak met haar inplannen.

Heb je behoefte om met andere vrouwen ervaringen uit te wisselen? Dat kan via de lotgenotensite van de Borstkankervereniging. 

Scroll to Top