De persoonlijke ervaring van Erik als oncologisch fysiotherapeut: Beweging is leven

Erik, een ervaren fysiotherapeut met 30 jaar ervaring, heeft een gevarieerde praktijk opgebouwd met 45 werknemers met specialisaties zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en oncologisch fysiotherapie, inclusief een sportschool. Ondanks dat de EVE Borstprothese nog geen plekje heeft veroverd op de Duitse markt, heeft Erik op een bijzondere manier kennis gemaakt met dit product. Hij deelt graag zijn verhaal, en visie.

Betere toegankelijkheid van informatie over behandelmogelijkheden bij kanker

Erik’s expertise strekt zich uit van manuele therapie tot neurologie, maar het was een persoonlijke ervaring via de vader van zijn vrouw, Inge, die hem bracht tot het behandelen van mensen tijdens of na kanker. Hij besloot naar aanleiding van die ervaring een opleiding te volgen in oncologische fysiotherapie.

“Mijn afstudeeropdracht betrof het opzetten van een netwerk van chirurgen, oncologen en fysiotherapeuten om de samenwerking te verbeteren en zodoende ook de toegankelijkheid van informatie over behandelmogelijkheden voor mensen met kanker te verbeteren. Veel mensen worstelden om de juiste wegen te vinden, dus ik kwam ik intensiever in contacti contact met chirurgen en oncologen in Duitse ziekenhuizen en privéklinieken. Dit leidde tot een aanzienlijke groei in cliëntèle; op een gegeven moment was 80% van mijn cliënten mensen met kanker. Het was veel, maar ik kon het goed een plaats geven.”

EVE Borstprotheses Erik Frijters
Weefsel is buitengewoon aanpasbaar, mits het op de juiste manier wordt behandeld
Erik

Als je plots jezelf in die situatie bevindt

Het keerpunt kwam toen Inge, zijn vrouw, zelf ziek werd. “Dat was een moeilijke tijd. Plots bevind je jezelf in die situatie. Gelukkig hebben we een sterke relatie en kon ik haar adviseren. ” Deze persoonlijke ervaring zette me aan tot nog diepgaander onderzoek.” Inge koos toen voor de EVE Borstprothese. Ze merkte op: “Erik zit vanuit zijn werk heel erg op gezondheid.” Toen ik besloot dat ik geen buikoperatie [voor reconstructie] zou doen, moest hij wel een traantje wegpinken. Hij liet mij zelf kiezen, maar hij was absoluut opgelucht” (lees het hele verhaal van Inge hier)

Erik deelt: “Ik zie dagelijks de gevolgen na borstbesparende operaties, amputaties en bestralingen en ook de nadelige effecten van siliconenprotheses: grote littekens, ontstekingen, huidproblemen en misvormingen. Met toestemming van mijn cliënten heb ik een uitgebreide databank opgebouwd met foto’s van patiënten met oedeem, schade door bestralingen en andere huidveranderingen zoals verklevingen en littekens maar ook de behandelmogelijkheden zoals bandagetechnieken en lymfoedeemtapes.” Deze kennis en de specifieke behandelmogelijkheden heeft hij breed gedeeld, vooral in Duitstalige gebieden in de vorm van seminars voor collega-fysiotherapeuten en patientenverenigingen. . Toen Inge ziek werd, ben ik daarmee gestopt en heb ik mijn aandacht op haar gericht.”

EVE Borstprotheses interview met Inge en Erik Frijters
EVE Borstprotheses interview met Inge en Erik Frijters

Het belang van leefstijl voor herstel

“Het is eigenlijk heel simpel,” vervolgt Erik. “Het doel is om mensen met mijn kennis verder te helpen en deze informatie op de juiste manier over te brengen, afgestemd op de persoon. Mensen zijn zó dankbaar, of het nu gaat om uitleg over bijwerkingen van chemotherapie of eenvoudige tips bijvoorbeeld over de keuze van het type BH om oedeem te vermijden.

Volgens Erik zijn de juiste levensstijl en beweging essentieel voor herstel. “Ik ben begonnen met een groep patiënten bij de CrossFit box van een vriend voor revalidatietraining.” Stapsgewijze opbouw en het opnieuw leren belasten van het weefsel is cruciaal” Erik gelooft dat revalidatie voor iedereen mogelijk is: “Kijk naar para-atleten en wat zij kunnen bereiken. Weefsel is buitengewoon aanpasbaar, mits het op de juiste manier wordt belast. Hoe langer ik in dit vak zit, hoe meer ik besef dat mijn doelgroep niet ‘bijzonder’ is. Maar ik adviseer wel om een professional te zoeken die specifieke ervaring heeft en daardoor beseft wat het proces betekent voor een patient. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel fysiotherapeuten met oncologische expertise die op maat gemaakte zorg kunnen bieden.”

Beweging is leven

Door Inge’s ervaring is Erik zeer te spreken over de EVE Borstprothese. Naast het gewicht en draagcomfort benadrukt hij vooral de natuurlijke uitstraling van de EVE. “Het gevoel dat je weer reguliere lingerie kunt dragen en je normale kleding past, is enorm waardevol. De symmetrie die je kunt bereiken met het scannen van je eigen borst is veel beter dan een kussentje dat kan verschuiven of slecht aansluit op het litteken. En geen snijdende bh-bandjes meer door het gewicht en de maat.”

Hoewel de EVE nog niet verkrijgbaar is in Duitsland, promoot Erik het in zijn praktijk met folders en een display van een deelprothese om de mogelijkheden te tonen. “Het is een uitstekend hulpmiddel. Maar de EVE is geen oplossing op zichzelf. Bij ons staat groot op de muur: ‘Beweging is leven’, en dat is essentieel voor veel mensen. Als mensen geen gezonde levensstijl oppakken na zo’n levensveranderende ervaring (en dat geldt voor elke ziekte), wordt het leven hoe dan ook uitdagend, mét of zonder EVE.”

Bronnen en links

EVE bedankt Erik voor het delen van zijn verhaal.

Wil je meer informatie over hoe de EVE Borstprothese in jouw leven kan passen? Bel dan 085 200 79 72 of stuur een e-mail naar info@eveborstprotheses.com.

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.