Hoe Inge Frijters de voor haar perfecte oplossing vond met de EVE Borstprothese

Inge Frijters kijkt terug op een ingrijpende periode van haar leven, die begon met de diagnose borstkanker op 1 augustus 2018. Na een borstbesparende operatie was er in 2021 sprake van een voorstadium van kanker in dezelfde borst. Inge besloot geen enkel gezondheidsrisico te nemen en koos daarom voor een amputatie ondanks dat ze direct werd doorgestuurd naar een plastisch chirurg, die haar alleen informeerde over reconstructieve opties. Een prothese als alternatief werd nauwelijks besproken.

Zelf oriënteren op alternatieven

“Siliconen waren voor mij absoluut geen optie, maar ik heb wel overwogen om te kiezen voor een operatie met buikvet. Uiteindelijk vond ik dat ik toch wel een hele heftige operatie met veel risico´s en een lange hersteltijd, vandaar dat ik hier niet voor gekozen heb. Toen ben ik mezelf gaan oriënteren op wat naar mijn idee ‘gezondere’ alternatieven zijn op de markt. Want via de verpleegkundigen kreeg ik alleen info over adressen die standaard borstprotheses bieden. Daar zag ik tegenop. Direct na de operatie kreeg ik namelijk een enorme, lelijke en zware ziekenhuis prothese. Ik heb dit 4 weken volgehouden en voelde me heel ongelukkig.”

“Tijdens het zoeken naar een alternatief vroeg ik mij dus af; past zo’n prothese wel goed? En vooral het stukje comfort. Mijn wens was vooral een prothese die prettig draagt, die ik altijd kan gebruiken en waar ik geen last van heb. En ik wilde er graag leuk uitzien in mooie kleding. Ik ben toen zelf op het spoor van EVE gekomen door te Googelen. Er viel toen meteen iets van me af en ik was direct overtuigd.“

EVE Borstprotheses Inge Frijters en de ervaring met EVE
Inge
Vrouwelijkheid zit niet in je borst. Diet zit in je uitstraling en je manier van doen.
Erik Frijters

Geloven in ‘het lot’

Een opvallend moment tijdens haar overwegingen was de ontdekking tijdens een echo van haar buik dat haar bloedvaten niet op de juiste plek leken te zitten voor een reconstructie met buikvet. Een week later zou ze terug moeten komen voor een geluidsecho om dit te bevestigen. In de tussentijd is haar oog op de EVE gevallen. Toen bleek dat de reconstructie toch mogelijk was, hield ze echter vast aan haar beslissing om niet voor reconstructie te kiezen, wat verrassend open werd ontvangen door de plastisch chirurg, die niet op de hoogte was van dit product.. Dit ongebruikelijke scenario, waarbij het leek alsof het lot haar beslissing beïnvloedde, versterkte haar gevoel dat de keuze voor EVE de juiste was.

“De kans dat zo’n reconstructie met buikvet afsterft is 10% tot 15%. Dan zit je met een hoop ellende, een zware operatie en buikwond. Ik stapte na die echo van die bank af met; “ik ga het niet doen”. Alsof ik die week nodig had om een betere keuze te maken.”

EVE Borstprotheses interview met Inge en Erik Frijters
EVE Borstprotheses interview met Inge en Erik Frijters

"Vrouwelijkheid zit in je uitstraling"

Inge’s man, een oncologisch fysiotherapeut, steunde haar door dik en dun in haar besluit. “Erik hecht, ook door zijn werk, heel veel belang aan  gezondheid. Toen ik besloot dat ik geen buikoperatie zou doen, moest hij wel een traantje wegpinken. Hij liet mij zelf kiezen, maar hij was absoluut opgelucht. En hij was blij met het alternatief. Het is voor hem ook nooit een probleem geweest dat die borst er niet meer is. Als de vraag komt over vrouwelijkheid, dan zei hij altijd: ‘Inge, jouw vrouwelijkheid zit niet in je borst. Die zit in je uitstraling en je manier van doen!’”

We hebben het proces met EVE ook echt als een gezamenlijke reis ervaren.

“We hebben het proces met EVE ook echt als een gezamenlijke reis ervaren.” Gaat Inge verder. “Ik kwam in contact met Hermine in Haarlem. De gesprekken voelden totaal niet commercieel, maar alsof EVE er echt is om mensen te helpen.” Ondertussen heeft Inge alweer haar tweede EVE vanuit de zorgverzekering. ”EVE werkte ondertussen met de MMC’s door heel Nederland. Ik heb wederom met Hermine heel fijn contact gehad en die heeft geadviseerd op basis van persoonlijkheid welke MMC het beste bij mij zou passen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Linda van Chilly in Hilversum. Ook daar werd ik ontzettend prettig ontvangen. Linda is een lieve vrouw, meedenkend, en heel servicegericht. Ik heb nu mijn tweede EVE. Ik merkte ook dat dat ook echt nodig was. Ik had mijn EVE vrij snel na de operatie en je lijf verandert natuurlijk ook. Mijn nieuwe EVE is iets voller en past zelfs nóg beter.”

Koesteren van gezondheid

Naast het proces en de service is Inge heel blij met haar EVE. Ze gebruikt hem bij alles, maar is er ook zuinig op. “Ik sport heel veel; met tennis en dansen gebruik ik de EVE gewoon, dat gaat heel goed. Toch ben ik er ook zuinig op. Met CrossFit gebruik ik soms ook een standaard sportcup die ik in de wasmachine kan gooien. Dat wissel ik dus af.” Legt ze uit.

“Ik ben altijd redelijk sportief geweest, maar ik koester mijn gezondheid extra door wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik weet dat ik kanker heb gehad en dat ik ziek ben geweest, maar ik durf nu eigenlijk te stellen dat het fysiek en mentaal helemaal achter me ligt. Daar heeft EVE ook echt een belangrijk steentje aan bijgedragen. In het verleden ben ik ook wel gebeld door mensen die wilden weten wat mijn ervaring was met de EVE; ik ben graag ambassadeur, want het heeft voor mij zo veel goeds gedaan.”

Bronnen en links

EVE bedankt Inge voor het delen van haar verhaal.

Wil je meer informatie over hoe de EVE Borstprothese in jouw leven kan passen? Bel dan 085 200 79 72 of stuur een e-mail naar info@eveborstprotheses.com.

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.