Wendy Becks over seroomvorming en de oplossing van EVE Borstprotheses.

Het begon allemaal op 19 december 2019, toen ze te horen kreeg dat ze borstkanker had. Het bleek te gaan om een grote tumor. Dat nieuws kwam keihard aan. Al snel kreeg Wendy neo adjuvante chemotherapie om de tumor te verkleinen. Dat betekende vier keer een combinatie van chemotherapie ondergaan. Voor Wendy was dit de zwaarste kuur. Daarna zou ze nog 12 keer een andere chemokuur ondergaan. Na de eerste vier combinatie therapieën bleek echter al, dat de tumor nauwelijks had gereageerd op de chemotherapie. Lees het bijzondere verhaal van Wendy Becks.

Interview met Wendy

Vóór Wendy bij EVE Borstprotheses terechtkwam, doorliep ze een lang en intensief traject. Het was in april 2020, op dat moment was het bijna code zwart in alle ziekenhuizen door Covid-19. Chemo’s werden stopgezet.

De tumor was al uitgezaaid in haar oksel. Wendy kreeg de keus: of doorgaan met het tweede deel van chemokuren, waarbij het onzeker zou zijn of deze überhaupt wel door konden gaan, of een borstamputatie. Ze kreeg een half uur om te beslissen en koos voor borstamputatie. Nog net op tijd kon ze geopereerd worden. Was de operatie één dag later ingepland, dan zou de borstamputatie zijn afgeblazen en zou de kans op genezing nagenoeg zijn verkeken.

Na de borstamputatie ontstond er een complicatie. In het littekengebied vormde zich een seroom: een cyste, gevuld met vocht. Toen Wendy het ziekenhuis belde, kreeg zij te horen dat ze vanwege corona alleen het ziekenhuis mocht bezoeken als de situatie levensbedreigend was. Toen ze eindelijk naar het ziekenhuis mocht, was het al te laat. De artsen konden niets meer tegen de seroomvorming doen. Het seroom, dat inmiddels de grootte van een B-cup had, zat bij haar oksel en voelde als een extra last. Bewegen werd steeds lastiger. Omdat het seroom ook vaten afklemde, werd haar arm dik en paars. Wendy werd er behoorlijk wanhopig van.

Banner EVE Borstprotheses kleuropties borstprothese

De oplossing van EVE borstprotheses om seroomvorming te reduceren

Dus vroeg ze aan de radioloog die een echo had gemaakt bij de Mamapoli, of ze het seroom niet leeg kon puncteren, zodat ze haar drukvest aan zou kunnen. Er werd haar verteld, dat dit niet een goed idee was, omdat er te veel bindweefsel in zat. Het kon wel leeggezogen worden, maar dan zou de oedeemvorming net zo hard weer terugkomen. Volgens een chirurg was de enige oplossing een reconstructie-operatie bij de plastisch chirurg. Een stuk huid van de buik, rug of dijbeen wordt dan op de plek van het seroom geplaatst. Dat was geen optie voor Wendy, omdat het seroom dan ook op andere plekken zou ontstaan.

Een andere chirurg zag een reconstructie als een te groot risico en stelde voor om eerst het seroom operatief te verwijderen en daarna druk op de plek uit te oefenen. Een BH met druk voldeed niet; ook een op maat gemaakt compressiehemd kon niet voorkomen dat er opnieuw een oedeem ontstond. Wendy moest daarom wekelijks naar de oedeemtherapeut.

Hoe kwam je terecht bij EVE Borstprotheses?

“Door te googelen kwam ik via de zoekterm ‘prothese op maat’ uit bij EVE Borstprotheses. Ik had Hermine, de verpleegkundige, al een keer vlak na de operatie gebeld of een EVE Borstprothese wel kan, als het litteken echt vrij groot is. Hermine zei heel geruststellend: “Ja hoor; hoe gekker, hoe beter”.

De oedeemvorming was afgenomen en Wendy moest zo snel mogelijk een 3D-scan laten maken. “Gelukkig kon ik al de volgende dag bij EVE terecht. Samen met Norman, heb ik een oplossing bedacht: een tijdelijke prothese die de oedeemvorming nog verder kan terugdringen.”

“Sinds ik de prothese van EVE draag, is mijn huid zachter. Verder heeft de prothese ook een masserend effect. Dit komt doordat ik de prothese direct op mijn huid draag. Mijn oedeemtherapeute dacht dat de oedeemhoeveelheid bij mij al redelijk stabiel was, maar ze zei dat het zelfs nog een stuk minder is geworden. Voor mij is het nu een combinatie van het dragen van de EVE Borstprothese op maat en de massage bij de therapeut. Ik kom daardoor aanzienlijk minder bij mijn oedeemtherapeut.”’

Draagt je nu je eigen lingerie?
“Ja, gelukkig kan ik met EVE Borstprothese weer mijn eigen lingerie dragen. De borstprothese is van binnen niet massief, waardoor het niet te warm aanvoelt. Een standaardprothese bleef in mijn prothese-BH niet eens goed zitten. De borstprothese van EVE sluit wel goed aan, zelfs zonder hechtspray!” De prothese bevalt zo goed, dat Wendy inmiddels een nieuwe scan heeft laten maken voor een definitieve borstprothese.

Wat voor gevoel heeft EVE borstprotheses je gegeven?

Mijn zelfvertrouwen en mijn gemoedstoestand zijn verbeterd. Voor mijn gevoel is de prothese van EVE echt een volwaardige reconstructie. Ik heb het beste van twee werelden. Een volwaardige reconstructie en ik kan s ’avonds zien dat mijn tumor echt weg is. Dat is fantastisch. Een mooiere reconstructie kan je eigenlijk niet hebben. De borstprothese blijft heel goed zitten. Zo goed, dat als ik daar word aangeraakt, ik de beleving heb dat er ook echt een borst zit. Dat heb ik niet met de standaardprothese, die alle kanten op schuift. Het is net alsof ik in beide borsten gevoel heb.”

Een EVE Borstprothese gaat meer als een onderdeel van jezelf voelen dan een standaard prothese. Verder vind ik het ook belangrijk dat vrouwen weten dat er ook een reconstructie mogelijk is zónder operatie. Een borstprothese van EVE is ook mogelijk. Als je twijfelt over een operatie, dan zou je dus ook kunnen overwegen of EVE ook een optie voor jou is.”

EVE Borstprotheses bedankt Wendy voor haar openhartige verhaal en medewerking.

Bronnen en links

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.