De medische voordelen van de EVE borstprothese op maat

Niet alleen de borstvorm en grootte is een zeer nauwkeurige match met het lichaam van de vrouw, maar ook de binnenzijde sluit naadloos aan op het overgebleven borstweefsel en litteken(s). Hierdoor biedt de EVE niet alleen een esthetisch waarde, maar zijn er tevens belangrijke medische voordelen.

Ondersteunt genezing

Goede nazorg na een borstamputatie is cruciaal is voor het bevorderen van een goede wondgenezing en het voorkomen van complicaties. Een EVE borstprothese op maat kan hierin een belangrijke rol spelen. De prothese is zowel geschikt om te gebruiken bij lymfoedeem als bij verharding van het litteken of borstwand.

Voorkomt pijnklachten

De prothese is lucht gevuld en is daarmee lichter dan de meeste standaard protheses. Vrouwen met een grotere cupmaat kunnen hierdoor een significante vermindering van pijnklachten ervaren.

Herstelt zelfvertrouwen

Daarnaast biedt het gebruik van een prothese die een nauwkeurige kopie is van de andere borst van de patiënt niet alleen fysieke voordelen, maar kan het ook helpen om het zelfvertrouwen te herstellen en daarmee de levenskwaliteit te verbeteren.

Gebruik bij verharding van het littekenweefsel

Wonden op de borst hebben meer kans op het vormen van verharde littekens vooral bij grote, diepe wonden. Infecties tijdens het genezingsproces kunnen eveneens leiden tot verharding van het litteken, wat fysiek ongemak zoals pijn en jeuk kan veroorzaken.

Perfecte pasvorm voor kleiner risico op verharde littekens

Het gebruik van een EVE borstprothese op maat kan hiervoor de oplossing zijn. Het litteken wordt met 3D-technologie gescand om vorm en volume zeer nauwkeurig te bepalen. De prothese wordt daarna op maat gemaakt met behulp van 3D-printers, wat zorgt voor een zeer nauwkeurige pasvorm. Hierdoor bieft de EVE borstprothese op maat tegendruk op precies de goede plek, wat resulteert in meer comfort voor de patiënt. De juist compressie op het litteken minimaliseert het risico op grotere en verharde littekens aanzienlijk.

Medisch siliconen voor betere genezing hypertrofisch littekenweefsel

De littekenzijde van de EVE prothese kan worden bekleed met medische siliconen. Omdat de prothese in direct contact is met het littekengebied, wordt de genezing van hypertrofisch littekenweefsel gestimuleerd. Medische siliconen hebben hydraterende eigenschappen en bieden een beschermende barrière die bijdragen aan het verzachten en afvlakken van littekens. Hierdoor kan het uiterlijk en het gevoel van het litteken verbeteren. Bovendien voorkomt de prothese andere complicaties, zoals huidproblemen gerelateerd aan de druk en wrijving van een minder goed passende prothese.

Je ziet dat de vrouwen (met de EVE) minder therapie nodig hebben; om de vier weken en soms wel eens om de drie maanden.

Lilit Grigorian, Oncologisch fysio- en Oedeemtherapeut
EVE Borstprotheses gebruik van handscanner
EVE Borstprotheses scan maken van borst
Foto links: het gebruik van de EVE handscanner. Foto rechts: Een client krijgt de EVE borstprothese op maat aangemeten

Gebruik bij lymfoedeem en seroomvorming

Lymfoedeem en seroomvorming veroorzaken een ophoping van vocht in een lichaamsdeel. Seroomvorming ontstaat direct of kort na de behandeling. Lymfoedeem kan echter jaren na de behandeling alsnog ontstaan. Als de lymfeklieren operatief zijn verwijderd of zijn beschadigd door bestraling, werkt het lymfestelsel niet goed meer en voert het minder vocht af. Ongeveer 20-30% van vrouwen ontwikkelt lymfoedeem na een borstoperatie. Als lympfoedeem onstaat na de behandeling van borstkanker, gebeurt dat meestal in de arm naast de borst waar de kanker zat, in de borsten en/of borstkas.

Compressietherapie is een goede behandelmethode voor lymfoedeem en seroomvorming. Indien het vocht in de borst zelf of in de wand van de borst ontstaat, kan een EVE borstprothese zorgen voor een complete, goed verdeelde tegendruk op het geopereerde weefsel. In overleg met de behandelaar wordt bepaald tot hoever de prothese moet doorlopen onder de oksel. Hierdoor wordt het vocht versneld afgevoerd en kan het herstel sneller verlopen. Daarnaast is het belangrijk om de doorstroming van het lymfevocht niet af te knellen. Een lichte borstprothese, zoals de EVE, helpt hierbij.

Nederlands netwerk voor de EVE borstprothese op maat

De EVE borstprothese op maat kan aangemeten worden door heel Nederlands dankzij de mobiele handscanner. Bekijk hier voor alle locaties.

EVE Borstprotheses proces voor de zorgprofessionals

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.