Hoe de EVE Borstprothese pijnverlichting kan bieden na een borstamputatie

Dat de EVE Borstprothese ontstaan is uit de behoefte voor een passend hulpmiddel bij oedeemvorming is wellicht geen nieuws. Oprichter Norman van Beek gebruikte na zijn eigen borstamputatie 3D technologie om een prothese te maken die hem zou helpen bij zijn herstel. Uit het succes van dat prototype is het idee ontstaan om een dergelijk hulpmiddel voor alle vrouwen mogelijk te maken in de vorm van een borstprothese op maat.

Nu, twee jaar later, kunnen we veel meer vertellen over de werking van de EVE als hulpmiddel bij oedeemvorming. We spraken met Lilit, oncologisch fysiotherapeut en oedeemtherapeut. Zij werkt al 9 jaar met dames die borstkanker hebben (gehad). Vrouwen die bij haar komen voor behandeling hebben vaak last van neuropathische klachten (pijn als gevolg van schade aan het zenuwstelsel) en oedeemvorming.

Oedeem na borstamputatie: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan kunnen last hebben van oedeemvorming; opgehoopt vocht in het gebied rond de wond die druk veroorzaakt op weefsel en zenuwen, met pijn als gevolg. Soms zijn de lymfeklieren volledig verwijderd, waardoor het lichaam het vocht niet meer zelf kan afvoeren.

“Als oedeemtherapeut help ik onder andere door middel van lymfedrainage. Deze massagetechnieken voeren het vocht af waardoor de druk minder wordt (en daarmee ook de pijn). Als de lymfeklieren nog aanwezig zijn, kunnen deze hierdoor weer geactiveerd worden om zelf het vocht af te voeren.” vertelt Lilit.

De exacte behandeling hangt van hoe de amputatie is uitgevoerd en het lichaamstype van de vrouw. Aanvullen kunnen hulpmiddelen worden gebruikt zoals kousen, een oedeem matje en (borst)compressie, soms aan de hand van een borstprothese.

Het voordeel van de EVE is haar gewicht
EVE als hulpmiddel bij oedeemvorming
“Het voordeel van de EVE is haar gewicht.
Lilit Grigorian

Hoe de EVE Borstprothese bijdraagt aan herstel

Op de markt bestaan een aantal compressie producten die tegelijkertijd als uitwendige borstprothese dienen. Zo zijn er bijvoorbeeld medische BH’s met masserende werking, maar ook verschillende type protheses die de druk bij oedeem kunnen verlagen. Wat voor iemand goed werkt is heel persoonlijk.

Sinds vorig jaar heeft Lilit dames onder behandeling die de EVE borstprothese gebruiken. Berrie was één van de eerste dames; haar ervaring kun je hier lezen. Binnen een paar weken was Berrie van de grootste pijn klachten af. Lilit wilde op langere termijn oordelen over de werking van de EVE, maar is ook nu overtuigd; een EVE borstprothese helpt.

“Het voordeel van de EVE is haar gewicht. De meeste protheses zijn heel zwaar. De EVE is minder belastend voor de spieren.” legt Lilit uit. Nu ze ziet dat de goede resultaten met de EVE blijvend zijn, raadt ze de EVE actief aan bij dames die een mastectomie ondergaan hebben.

Het voordeel van de EVE is haar gewicht.
Twee borstprotheses op maat
Achter- en voorkant van de EVE Borstprothese

Kritische noot bij het gebruik van de EVE Borstprothese

De verlichting van pijn is een zeer positief en gewenst effect, echter zit hier ook aan kanttekening aan. Dat je geen pijn meer hebt, betekent immers niet dat een borstoperatie niet veel impact heeft op je lichaam.

Lilit vertelt: “De dames ervaren minder pijn, wat natuurlijk heel fijn is. Dit zorgt echter dat ze maar door en door gaan, bijvoorbeeld in het huishouden. Hierdoor beseffen de vrouwen niet genoeg dat de rest van het lichaam dit misschien nog niet aan kan. Je moet niet vergeten dat je een orgaan mist en dat je lichaam dat op één of andere manier moet opvangen. Dit vergt tijd. Dames moeten dus oppassen dat ze niet te snel van alles gaan doen, want dan komen er toch klachten.”

Toch ziet Lilit de goede ervaringen met de EVE als zeer positief. “Je ziet dat de vrouwen minder therapie nodig hebben; om de vier weken en soms wel eens om de drie maanden. Overbelasting blijft echter een gevaar, daar moet goede voorlichting over gegeven worden.”

Leefstijl is een belangrijke factor bij snel herstel

Dat leefstijl bijdraagt aan de gezondheid en herstel na ziekte is geen geheim. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat de juiste lichaamsbeweging essentieel is voor goed herstel na een borstamputatie. Een borstprothese die de juiste druk uitoefent kan verlichting geven bij oedeemvorming, maar is slechts een stukje van de puzzel.

Volgens Lilit moeten therapeuten goed kijken naar iedere individuele vrouw “Je kijkt natuurlijk naar de wond en waar er weefsel is weggehaald. Maar vraag jezelf ook af: Was deze vrouw altijd al sportief, of niet? Beweegt ze nu iedere dag? Wandelt ze? Of moet ze weer opnieuw beginnen met bewegen?”

Weer pijnvrij leven na een borstamputatie is dus zeker mogelijk met behulp van een goed passende borstprothese (op maat) in combinatie met de juiste lichamelijke beweging en begeleiding van een ervaren oedeemtherapeut.

Bronnen en links

Ben je op zoek naar een oncologisch fysio- en oedeemtherapeut in de omgeving van Hengelo? Lilit Grigorian is werkzaam bij Attent Fysiotherapie, Berlijnstraat 8, 7559 WH Hengelo.

EVE bedankt Lilit voor het delen van haar ervaring.

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.