De ontwikkeling van borstprotheses
De ontwikkeling
Na de operatie krijg je van het ziekenhuis een tijdelijke uitwendige prothese mee. Deze lichte prothese is gevuld met een soort zachte watten, omdat deze op de wond gedragen moet worden. Voor vrouwen met een grotere cup maat (vanaf cup D) zijn er ook zwaardere tijdelijke protheses, zodat de borsten wel gelijk zijn.
Wanneer de wonden zijn genezen, na twee tot drie maanden, kan er een definitieve prothese worden aangemeten. Als er nog bestraling nodig is, is het beter om een maand na de laatste bestraling te wachten, tot de huid weer tot rust is gekomen.
Silicone protheses:
Siliconen protheses zijn er in verschillende maten en modellen. Deze protheses worden gedragen in een speciale BH en nemen de temperatuur van het lichaam over. Deze protheses hebben ongeveer hetzelfde gewicht als die van de borst die is geamputeerd.
Contact protheses
Contactprotheses zijn ook silicone protheses maar met een plak laag die op de huid bevestigd kunnen worden. Deze prothese kan pas een half jaar tot een jaar na de operatie gebruikt worden. Het voordeel is dat hij niet verschuift en er geen bh nodig is om de prothese te dragen. Een nadeel is dat de prothese soms niet goed plakt, bijvoorbeeld door transpireren, hormonale veranderingen of een rimpelig litteken.
Op maat gemaakt
EVE borstprotheses zijn gemaakt van siliconen en zonodig kan de prothese op de plaats gehouden worden met een medicinale hechtspray. Daarnaast worden ze speciaal op maat gemaakt, zodat ze dezelfde vorm als de andere borst hebben.
Als er voor een borstsparende operatie is gekozen, is de borst dus nog intact. Toch kan het zijn de vorm van de borst is veranderd. Als dit het geval is, is het mogelijk om een deelprothese te dragen. Deze prothese wordt dan op maat gemaakt. Hoe??
Met siliconenprotheses en custom made prothese kan er gewoon gezwommen worden. Er zijn ook speciale zwemprotheses. Deze protheses zijn lichter, omdat zwemkleding minder steun biedt dan een bh.
Prothese-bh’s
De bh’s die gebruikt moeten worden voor het dragen van een prothese, zijn anders dan normale bh’s. De prothese-bh’s zitten wat hoger, om inkijk te voorkomen. Ook is deze bh wat meer gericht om comfort. Deze bh’s zijn vaak duurder dan normale bh’s. Een prothese-bh kan door een handig persoon ook gewoon gemaakt worden van een normale bh. Er moet dan een hoesje in de bh worden genaaid waar de prothese in past. De prothese moet uiteraard ook worden gereinigd. De prothese kan gewoon gereinigd worden onder de kraan, met warm water en zeep.
Als je gaat vliegen, wordt er geadviseerd om breiprotheses of pasprotheses te dragen in plaats van de aangemeten prothese. Dit in verband met de controles op het vliegveld. De protheses kunnen het beste worden meegenomen in de ruimbagage. Als er op de bodyscan vloeistoffen te zien zijn, moet de marechaussee extra controleren vanwege veiligheidseisen. Omdat er geen uitzonderingen mogen worden gemaakt in vloeistoffen, worden doktersverklaringen niet altijd geaccepteerd. Bij heup- of knieprotheses is dit anders, omdat in deze protheses in principe niks verstopt kan zitten.