Oedeemvorming en de oplossing van EVE Borstprotheses

Wat is oedeemvorming precies? Wat kan ik er zelf tegen doen? Welke oplossing biedt EVE voor het tegengaan van oedeemvorming? Je leest het allemaal in ons nieuwste artikel! test

Wat is oedeemvorming?

Oedeem is een vochtophoping op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Dit komt doordat vocht op bepaalde plaatsen niet via de bloedbaan kan worden afgevoerd. Oedeem komt meestal voor in de benen, voeten, enkels en longen, maar kan ook elders in de borst voorkomen. Je kunt oedeem herkennen, wanneer je met jouw vingers op de zwelling drukt, er een putje in de huid achterblijft.

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van oedeemvorming? 

 • Een operatie of bestraling (bijvoorbeeld een borstsparende operatie)
 • Verstopte aderen
 • Beschadigde bloedvaten
 • Beschadiging of blokkade van de lymfevaten
 • Hartfalen
 • Nierziekte
 • Leveraandoening
 • Overgewicht

 

Soorten oedeem:

Er zijn verschillende soorten oedeem, namelijk: lymfeoedeem, lipoedeem en veneus oedeem. Hieronder gaan we specifiek in op lymfeoedeem.

Lymfoedeem kan ontstaan als er sprake is van een beschadiging, maar het kan ook ontstaan doordat er een fout zit in de productie van het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfestelsel is verminderd en daardoor kan het vocht niet effectief of adequaat worden afgevoerd. Lymfeoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfeoedeem) of het gevolg zijn van een andere aandoening (secundair lymfeoedeem). Een bekende vorm van secundair lymfeoedeem is armlymfeoedeem, dat bij vrouwen optreedt na een borstoperatie. Patiënten die een dergelijke operatie, radiotherapie en/of chemotherapie hebben ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

 

Wat kun je zelf doen tegen oedeemvorming?

Als je last hebt van lymfoedeem, is dat natuurlijk heel vervelend. Hier een aantal tips wat je zelf kan doen om het vocht te verminderen:

 • Beweeg voldoende: lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding, waardoor je minder vocht vasthoudt.
 • Wees zuinig met zout bij de maaltijd: hierdoor houd je minder vocht vast en wordt de bloeddruk verlaagd.
 • Wissel warm en koud water af tijdens het douchen. Dit kan de bloedsomloop versterken.

 

 

Welke oplossing biedt EVE voor het tegengaan van oedeemvorming?

De EVE borstprothese is op maat gemaakt, dus oefent deze een gelijkmatige druk uit op het geopereerde weefsel. Hierdoor wordt het vocht (lymfeoedeem) versneld afgevoerd, waardoor het herstel sneller verloopt. Het vermindert de noodzaak van bezoek aan de oedeemtherapeut en maakt een druk-bh overbodig, dus meer vrijheid en comfort.

 

Bronnen:

www.gezondheidsplein.nl

Vragen:

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? EVE Borstprotheses helpt je graag verder met informatie en advies. Neem contact op met een van onze consulente.

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.