Ik kreeg de diagnose borstkanker toen ik pas 32 was

Het verhaal van Ingrid

Ik kreeg de diagnose borstkanker toen ik pas 32 was. Ik zat op dat moment al in een moeilijke periode. Mijn vader was enkele maanden daarvoor overleden aan de gevolgen van maagkanker.

De tijd rondom mijn diagnose verliep verre van vlekkeloos: in eerste instantie kreeg ik te horen dat de prognose slecht was en dat ik in elk geval nog vijf jaar te leven had.Ik ben toen zelf naar het AvL gegaan en daar bleek dat de borstkanker gelukkig wel degelijk behandelbaar was. Ik ben daar geopereerd, bestraald en met chemotherapie behandeld. Ook volgde er hormoontherapie.

“Na de eerste roerige periode, ervoer ik het ontbreken van mijn borst zeker als een gemis en heb daarom na de behandeling in het AvL een DIEP-flap laten uitvoeren: een borstreconstructie met behulp van weefsel uit de buik. Dat was een vrij ingrijpende operatie, maar had voor mij de voorkeur boven een LD-flap, met behulp van een rugspier, waarbij dan toch weer een siliconen prothese nodig zou zijn. Ik was op zich tevreden was met het resultaat, maar de borsten waren qua omvang niet gelijk.  Vervolgens heb ik nog een correctie laten uitvoeren met behulp van lipofilling.

Ervaring met EVE Borstprotheses:

Het verschil met mijn eigen borst is echter altijd heel groot gebleven, dus gewone lingerie was alsnog niet voor mij weggelegd. Ik gebruikte vaak de sokjes van mijn dochtertje om een beetje evenwicht te creëren: een verre van ideale oplossing. Ook heb ik weleens een standaarddeelprothese aangepast, maar deze sloot niet goed aan. Daarom overwoog ik recentelijk een verkleining en lift van mijn eigen borst, om een meer symmetrisch beeld te krijgen. Tegelijkertijd sloeg de twijfel toe. Na alles wat ik heb meegemaakt, voelde het als een stap te ver om nu ook nog aan de “goede” kant te gaan opereren. Je verminkt op een bepaalde manier toch weer een gezond lichaam. Gelukkig had mijn chirurg alle begrip voor mijn twijfels. Zij wees mij op de mogelijkheid van een EVE Borstprothese: een nieuw product in ontwikkeling…“

“Ik werd hartelijk ontvangen in Haarlem en het maken van de scan voor de borstprothese ging eigenlijk pijlsnel. Na enkele weken kon ik de borstprothese aanpassen. Het zat direct als gegoten en zeer comfortabel. 

Ik draag de prothese nu al geruime tijd en die eerste indruk is gebleven. Ik ben veel vrijer in mijn kledingkeuze en heb zelfs met de borstprothese gezwommen. Omdat de prothese perfect aansluit op de vorm van mijn lichaam, blijft deze perfect zitten. Ik kan zelfs een shirt of topje zonder bh aan, als ik dat echt wil. Psychisch heeft deze praktische oplossing ook veel invloed. Ik draag wat ik leuk vind, wat voor patroontje er ook in de stof zit. Ik ben niet meer onzeker of een en ander wel goed zit.

In principe draag ik de prothese altijd. Ik zou er in theorie ook mee kunnen slapen. Maar vanwege de hormoontherapie die ik nog steeds gebruik, heb ik nog weleens last van opvliegers. Dus kies ik ervoor om de prothese ‘s nachts af te doen. Het onderhoud is eenvoudig: ik spoel de prothese iedere ochtend af en maak deze dan droog met een zachte microvezeldoek.

Bronnen en links

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.