Banner Eve Borstprotheses_lifestyle

DE SYMPTOMEN VAN BORSTKANKER HERKENNEN

“Ken je lijf en onderzoek periodiek”

Eén op de zeven vrouwen krijgt de diagnose borstkanker in Nederland. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je symptomen van borstkanker herkent bij jezelf. Daarom is het noodzakelijk dat je weet wat de symptomen zijn en wanneer je de huisarts moet inschakelen.

Ken je lijf en onderzoek de symptomen van Borstkanker

Symptomen van borstkanker zelf onderzoek Eve Borstprotheses

Iedere vrouw krijgt vanaf hun vijftigste een oproep voor het bevolkingsonderzoek waarin op borstkanker wordt gecontroleerd. De ziekte komt vanaf die leeftijd het meeste voor, maar ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen.

Om die reden is het belangrijk dat je ook zelf vaak je borsten controleert. Het is algemeen bekend dat een knobbeltje in veel gevallen op borstkanker duidt, maar er zijn ook andere symptomen waaraan je borstkanker kan herkennen. Wat het belangrijkste is om in de gaten houden, is verandering.

En verandering herken je het beste als je je eigen borsten goed kent en ze eens in de zoveel tijd onderzoekt. Als je weet hoe ze ‘normaal’ aanvoelen, dan weet je als er iets is verandert. Een belangrijk advies is dus: ken je lijf. 

DE SYMPTOMEN DIE JE ZELF KAN HERKENNEN ZIJN:

Symptomen van borstkanker
 • Verharding van de borst
 • Deuk/putjes in de borst
 • Huidverandering 
 • De borst voelt warm aan en kan rood verkleuren
 • Vocht uit de tepel (kan bloederig, waterig, groenig of melkachtig zijn)
 • Dikke ader in de borst
 • Ingetrokken tepel 
 • Grootte of vorm van de borst verandert
 • Schilfers en roodheid borst
 • Nieuw knobbeltje
 • Pijnlijke borst
 • Zwelling in de oksel

Wat te doen bij onraad?

Je kan het beste meteen de huisarts inschakelen als je verandering in je borst merkt. Je zou even kunnen afwachten omdat je borst in elke fase van je hormooncyclus anders aan kan voelen. Maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen, en bij twijfel altijd naar de huisarts gaan. De huisarts kan dan bepalen of je moet worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. 

Het lijkt alsof borstkanker vaker voorkomt, maar het feit dat er meer gevallen bekend zijn komt onder andere ook omdat de ziekte nu in een vroeger stadium wordt gezien door betere screening. Dit komt ook bijvoorbeeld door het bevolkingsonderzoek, waar ongeveer driekwart van alle uitgenodigde vrouwen aan deelnemen. Hierdoor is de kans om borstkanker te overleven ook veel groter dan vroeger.

Omdat de tumoren kleiner zijn wanneer ze worden ontdekt en ze vaak minder uitgezaaid zijn, kan er ook vaker borstsparende therapie plaatsvinden. Chemotherapie en bestraling zijn steeds minder nodig. Een andere reden dat de overlevingskans groter is, is dat de behandelmethoden nu ook veel beter zijn. Per 1000 vrouwen die mee doen aan het bevolkingsonderzoek, worden 23 doorverwezen voor diagnostisch onderzoek. Uit deze cijfers blijkt hoe effectief het bevolkingsonderzoek is.

Wat veel mensen niet weten, is dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Dit is wel erg zeldzaam: jaarlijks is er bij minder dan 1 procent van de diagnoses sprake van een man. Maar dit zijn toch meer dan honderd gevallen per jaar. Dus ook voor mannen geldt: als je verandering merkt, wees alert. De symptomen zijn voor mannen gelijk aan de symptomen die vrouwen ervaren.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel?
Eve Borstprotheses helpt je graag verder met informatie en advies.
Neem contact op met een van onze consulente.

Bron: volksgezondheidenzorg.info, nu.nl

Scroll to Top