De symptomen van borstkanker herkennen

Controleer je borsten

Iedere vrouw krijgt vanaf hun vijftigste een oproep voor het bevolkingsonderzoek waarin op borstkanker wordt gecontroleerd. De ziekte komt vanaf die leeftijd het meeste voor, maar ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen.

Om die reden is het belangrijk dat je ook zelf vaak je borsten controleert. Het is algemeen bekend dat een knobbeltje in veel gevallen op borstkanker duidt, maar er zijn ook andere symptomen waaraan je borstkanker kan herkennen. Wat het belangrijkste is om in de gaten houden, is verandering.

En verandering herken je het beste als je je eigen borsten goed kent en ze eens in de zoveel tijd onderzoekt. Als je weet hoe ze ‘normaal’ aanvoelen, dan weet je als er iets is verandert. Een belangrijk advies is dus: ken je lijf.

Symptomen van borstkanker - zelf onderzoek- Eve Borstprotheses

Eén op de zeven vrouwen krijgt de diagnose borstkanker in Nederland. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je symptomen van borstkanker herkent bij jezelf. Daarom is het noodzakelijk dat je weet wat de symptomen zijn en wanneer je de huisarts moet inschakelen.

De symptomen die je zelf kan herkennen zijn: ​

 • Verharding van de borstSymptomen van borstkanker - Eve Borstprotheses
 • Deuk/putjes in de borst
 • Huidverandering
 • De borst voelt warm aan en kan rood verkleuren
 • Vocht uit de tepel (kan bloederig, waterig, groenig of melkachtig zijn)
 • Dikke ader in de borst
 • Ingetrokken tepel
 • Grootte of vorm van de borst verandert
 • Schilfers en roodheid borst
 • Nieuw knobbeltje
 • Pijnlijke borst
 • Zwelling in de oksel

 

WAT TE DOEN BIJ ONRAAD?​
Per toeval las ze tijdens een van haar chemokuren een artikel in de krant over EVE borstprotheses. Een echt op maat gemaakte prothese, dat klonk als een uitkomst. Ze maakte een afspraak in het ziekenhuis en nam het artikel mee voor overleg. Het ziekenhuis keek hiervan op. Hermine Schuringa van EVE had een paar weken terug het ziekenhuis bezocht en had uitleg gegeven over de protheses en missie, en hun interesse was gewekt.

Stieneke besloot een afspraak te maken in Haarlem, wat voor haar wonend in het noorden van Nederland niet bepaald om de hoek was. Hier legde Hermine haar alles uit; over EVE, over de protheses en productie, en wat de stappen voor Stieneke zouden zijn. Een goed gevoel leidde ertoe dat ze besloot ervoor te gaan. Er werd een scan gemaakt van haar lichaam om een mal te creëren voor de prothese en twee weken later kon ze langkomen om te passen en op te halen.

Stieneke is hiermee de eerste vrouw in het noorden van het land met een borstprothese van EVE. En blij is ze ermee. Ze is zelfs nogmaals langs het ziekenhuis gegaan. Ditmaal niet voor een behandeling, maar om een show te geven met haar prothese aan het personeel. “Het is een super prothese. Licht in gewicht en het voelt net als mijn andre borst. Het is helemaal eigen geworden”.

Een voorbeeld van de producten van EVE Borstprotheses

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.