De risico’s van borstimplantaten

Als implantaten lekken of scheuren, komt de gel uit de siliconen borstimplantaat rondom het implantaat terecht. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties. Uit onderzoek is gebleken dat 14 tot 27 procent van de patiënten die voor een borstimplantaat hebben gekozen een gescheurde prothese heeft gekregen. Daarnaast is het zo dat de prothese lichaamsvreemd is en dus kapselvorming veroorzaakt. Dit houdt in dat er littekenweefsel rondom de prothese ontstaat. Na acht tot tien jaar heeft ongeveer 5 tot 25 procent van de borstreconstructiepatiënten last van kapselvorming. Dit wordt een probleem als het kapsel gaat samentrekken. In dit geval moet de prothese worden vervangen. Wel is het zo dat protheses tegenwoordig een ruw oppervlak hebben, waardoor kapselvorming minder snel ontstaat.

Borstimplantaat lekken en scheuren - Eve Borstprotheses
Lekkende borstimplantaat

ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker

Een ander risico dat borstimplantaten met zich mee brengen is de kans op ALCL, dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker dat ontstaat door siliconen implantaten. Tussen 1990 en 2019 zijn 84 gevallen bekend van patiënten met ALGL en twee Nederlandse vrouwen zijn hieraan overleden. Het risico op de ziekte neemt toe met de leeftijd omdat het implantaat dan langer in het lichaam is. Bij vrouwen boven de 50 jaar is de kans op ALCL 1 op 35.000. Bij 70-jarige vrouwen is dit 1 op de 12.000, bij 75 jaar 1 op de 7.000.

Omdat er de afgelopen jaren veel meer gevallen zijn bijgekomen, zal de kans op ALCL nu waarschijnlijk groter zijn. Er zal een herberekening moeten worden gemaakt op basis van de nieuwe cijfers.

De oplossing

Vrouwen met borstimplantaten met een ruw, geribbeld oppervlak (de macrogetextureerde borstimplantaten) hebben het meeste risico op ALCL. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is het risico op ALCL ‘acceptabel’. Het is dus niet zo erg dat de borstimplantaten niet gebruikt mogen worden. In Frankrijk werd de macrogetextureerde borstimplantaat wel van de markt gehaald en verboden. De redenering van Frankrijk is dat ALCL zeldzaam is, maar wel ‘waarschijnlijk tot de dood van patiënten zal leiden’. Volgens hoogleraar Daphne de Jong van het Nederlandse consortium BIA-ALCL, is de vorm van kanker in een vroeg stadium wel te behandelen door het implantaat uit het lichaam te verwijderen.

Het lijkt alsof het aantal gevallen met ALCL dus in korte tijd sterk is toegenomen. Maar volgens De Jong van het consortium speelt ook de verandering in bewustwording bij plastische chirurgen en pathologen een rol hierin. Ze herkennen de symptomen sneller omdat alle enigszins verdachte casussen zeer zorgvuldig worden onderzocht. En ook de vrouwen zijn zich beter bewust van het probleem en komen met klachten sneller bij de arts.

Bronnen en links

Lees ook onze andere (blog)artikelen...

Contact met EVE

EVE Borstprotheses folder download 03

Ontvang de EVE folder in je e-mailbox

Eve Borstprotheses

Wil je meer informatie ontvangen over onze borstprotheses en de mogelijkheden voor jouw?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze consulente Hermine Schuringa.